Tak ak to nebude vhodne vložené, tak prosím geo vlož, kde treba.
Syr si nakrájame na kocky cca 2x2 cm, v miske ho okoreníme (ja dávam korenie štyroch farieb, ale použite vlastnú obľúbenú zmes), osolíme, lebo hrudka je neslaná a necháme chvíľku postáť. Nakrájame si cibuľu na kolieska, tak isto aj cesnak. Pripravíme si poháriky s viečkom na skrutkovanie, menšie veľkosti. Okrem toho si pripravíme sušené paradajky, nakladané v oleji, papriku v oleji, cibuľu a cesnak, môžu byť aj olivy v slanom,a lebo inom náleve, zatiaľ som to robila bez olív, iba z toho, čo je tu popísané. Ale medze fantázii sa nekladú, ja si to robievam takto, ak chcete mať syr pikantnejší je potrebné pridať chilli, alebo viac korenia. Môžete pridať čo vás len napadne, zeleninu, korenie... Keď mám všetko po ruke, robím vrstvy, na spodok pohárika dávam pár cibuľových plátkov a cesnak, nasypem syr, na to dám paradajky a papriku, toto by malo byť asi tak do polovice pohárika, potom znovu cibuľu a cesnak a nasypať syr až skoro po okraj, utlačím ho mierne lyžičkou, naň naložím znovu papriku a paradajky a zalejem kvalitným olejom, najlepšie slnečnicovým, alebo olivovým, kto ako má rád. Ja používam extra panenský olivový, robila som to už aj s kokosovým - dalo sa, aj s tekvicovým - tiež sa dalo, ale najlepšie je to s olivovým, alebo slnečnicovým, keď po 24 hodinách syr zjete olej môžete použiť znovu a znovu, ale samozrejme ostatné ingrediencie by mali byť čerstvé, ja tento olej pridávam do pečenia pizza chlebíka, alebo do pizza rožkov, namiesto masla, alebo potieram s ním pizzu. A hrudku ako si urobíte, tak to si dokážete vygúgliť, ja dávam na 5 l mlieka 2 ml syridla, syridlo mám organické, nie chemicky vyrobené.
Komentáre
georgina
18. február 2014 - 19:39
Trvalý odkaz
Ježkove oči, sliny mi tečú až
Ježkove oči, sliny mi tečú až na klávesnicu
SYLVUSH
18. február 2014 - 20:47
Trvalý odkaz
Moja pokojne sa zastav, mám
Moja pokojne sa zastav, mám ich teraz v chladničke asi 7 ks, tak rada poskytnem. Už som to posielala aj poštou v malej termotaške a I. triedou to prišlo bez problémov a v kuse. A ďakujem za pochvalu.
georgina
18. február 2014 - 21:19
Trvalý odkaz
Aby som ťa nevzala za slovo -
Aby som ťa nevzala za slovo a neprišla - nezostane ti ani jeden kus
SYLVUSH
19. február 2014 - 17:42
Trvalý odkaz
no, prídi, už sa robí ďalšia
no, prídi, už sa robí ďalšia hrudka, takže zasa bude lakocinka.
Luba z Calgary
18. február 2014 - 21:53
Trvalý odkaz
Dakujem za recept. Googlim,
Dakujem za recept. Googlim, googlim syridlo v Kanade. Nasla som, ze Mesophilic starter, preberiem s nejakymi kamoskami, ci niekto robil doma syr. Rozmyslala som vyskusat zrazit mlieko len citronovou stavou alebo octom, takto si bezne robim tvaroh, ktory tu v nasej podobe nedostat.
Spominala si, ze syr sa u vas dlho neohreje :-), ale keby teoreticky, ako dlho ho mozem takto v naleve nechat?
Dam vediet, ked vyskusam, uz sa tesim.
SYLVUSH
19. február 2014 - 17:27
Trvalý odkaz
Ľubi, v tom náleve ho môžeš
Ľubi, v tom náleve ho môžeš nechať v chladničke dlhooo, predlhooo, ale teda ak raz Tvoji stravníci ochutnajú, neviem, či sa vôbec ujde Tebe, takže zrejme ho nebudeš musieť tak dlho skladovať. Ale ak, tak kamarátka takýto syr "zabudla" vzadu v chladničke asi 4 mesiace a potom ho zjedla a nič sa jej nestalo, teda okrem neuveriteľnej lakocinky (tak sa vyjadruje kamarátka na maškrty), nemala žiadne negatívne pocity, ani divné "pohyby v dutine brušnej". A inak pokojne tento nakladaný syr môžeš robiť aj z iných druhov syra, robila som napr. syr s bielou plesňou na povrchu, mozarellu, syr s modrou plesňou vo vnútri, dá sa aj eidam, ale to už musím byť zúfalá U nás na Slovensku na niektorých farmách predávajú rovno s mliekom aj syridlá. Ja si ich objednávam z netu. Želám príjemnú prácu a parádne výsledky, potom sa pochváľ.
dulka
19. február 2014 - 17:35
Trvalý odkaz
Milujem syr, tento obrázok si
Milujem syr, tento obrázok si tu veru nemala dávať, bo aj ja slintám . Určite vyskúšam a u nás zrejme otázka "dokedy to môžem skladovať" nehrozí
babun
19. február 2014 - 17:45
Trvalý odkaz
sylvush, som rada, ze sa daju
sylvush, som rada, ze sa daju uz obrazky vkladat a ked tvoj syr uvidel babun, takmer začal monitor oblizovať, a vraj mu to musim urobit, no som strasne leniva, ale hadam to skusim s nejakym syrom, kupenym...:)
SYLVUSH
19. február 2014 - 18:01
Trvalý odkaz
babun, tak toho svojho babuna
babun, tak toho svojho babuna netráp a nakrájaj mu tam nejaký syr a zalej olejom, nech počká 24 hod a zajtra sa môže napchávať. Ak si kúpiš malú termotašku, tak Ti aj zopár tých dobrôt pošlem. Horšie, že sa mi minuli tie sušené paradajky a nemám odskúšané s kúpenými z obchodu. Ufuf. Držím päste, nech Ti príde chuť sa pohrať s tým a nech sa dielo podarí.
dulka
19. február 2014 - 18:10
Trvalý odkaz
Sylvush, ja zas nemám
Sylvush, ja zas nemám skúsenosti s domácimi sušenými paradajkami, tak neviem porovnať. Viem Ti len povedať, že mne tie z obchodu chutia (možno keď raz vyskúšam domáce, už mi chutiť nebudú :D)
dulka
19. február 2014 - 18:26
Trvalý odkaz
Sylvush, prosím Ťa a kde
Sylvush, prosím Ťa a kde kupuješ syridlo?
SYLVUSH
19. február 2014 - 20:59
Trvalý odkaz
dulka, ja neviem, či tu môžem
dulka, ja neviem, či tu môžem zverejniť tú stránku, ale ak si do googla hodíš názov syridlo, tak hneď prvý link, tak tam 250 ml a má francúzsky názov syra, ale trošku skomolený, namiesto g je pri konci slova s, neviem, či som Ti to dobre opísala, ale aspoň sa zabavíš *rofl* na tej stránke sú aj návody na výrobu syrov, rôznych ďalších výrobkov z nich. A keď som ešte nevedela, že na našej farme predávajú mlieko, tak som syr robila z mliekomatov, bol dobrý, lenže tento z farmy je lepší, aspoň z toho dôvodu, že v tomto mlieku zostáva smotana a v tom mliekomatovom akoby ju odstreďovali, neviem. A z mliekomatového sa mi nikdy nedaril ani poriadne hustý jogurt, neviem prečo. A dokonca aj svokra je indikátorom kvality *lol*, lebo ona toto farmárske piť nemôže, lebo je pre ňu "silné", ale to z mliekomatu piť môže, to je v pohode. Tak viem, že svokra mi syr nezje
dulka
19. február 2014 - 21:10
Trvalý odkaz
Ďakujem, myslím, že indíciami
Ďakujem, myslím, že indíciami, ktoré si mi dala, to bez problémov zvládnem
georgina
19. február 2014 - 21:21
Trvalý odkaz
Sylvush, smelo daj rovno link
Sylvush, smelo daj rovno link, žiadny problém
dulka
19. február 2014 - 21:44
Trvalý odkaz
(bez predmetu)
SYLVUSH
19. február 2014 - 21:50
Trvalý odkaz
Ďakujem georgina, nedovolila
Ďakujem georgina, nedovolila som si... A kedy sa zastavíš? Už je zasa urobená čerstvá hrudka, zajtra idem nakladať, musím kúpiť aj tie paradajky, snáď to bude s kúpenskými dobré, veď dulka hovorí, že jej chutia
dulka
19. február 2014 - 21:52
Trvalý odkaz
Sylvush, Ty si taká
Sylvush, Ty si taká provokatérka, že ďalšia hrudka hotová
georgina
19. február 2014 - 21:54
Trvalý odkaz
Hehehe, ja ťa vážne chytím za
Hehehe, Sylvush, ja ťa vážne chytím za slovo ;-).
lydusha
20. február 2014 - 14:45
Trvalý odkaz
Sylvush mnaaaaaam vyzera to
Sylvush mnaaaaaam vyzera to vazne fantasticky!!!!
Ja som zvykla nakladat hermeliny...prekrojis priecne na dve casti, kazdu nababres pikantnou drtou z feferoniek (taka slana, olejova) , cesnakom, pozliepas kolieska dokopy, das do poharov a zalejes kvalitnym olivacom...
Toto malo velky uspech aj u nasich grekov, vtedy k tomu dostali pivko od loulou co bola velmi, velmi prudko nebezpecne jedla kombinacia