Jak přežít dobu jedovou

2013, Táto knižka od Prof. RNDr. Anny Struneckej, DrSc. (fuha titulov viac ako mien *mosking*) ma zaujala, hlavne jedným významným (pre mňa) článočkom. Snažím sa a so mnou celá naša rodina jesť zdravo a preto používam aj rôzne druhy múk a používala som aj sójovú.
Kapitola 1.3 sa volá : Sója nie je zdravá. Je tam písané hlavne o tom, že sójový olej sa čiastočne hydrogenizuje, aby bol stálejší, a rovnako ako stužené pokrmové tuky obsahuje toxické transkyseliny, ktoré sú pre srdce oveľa toxickejšie ako prirodzené tuky, vrátane bravčovej maste.
Ona to tam ešte podrobne popisuje, aké kyseliny obsahuje, najviac však zo všetkých olejov vyzdvihuje kokosový. Obsahuje, vraj kyselinu laurovú, kt. naše telo premieňa na monolaurin, ktorý má antivírusový a antibakteriálny účinok. Kokosový olej je stabilný a tým vhodný i na smaženie/praženie, neviem čo je správne po slovensky. Smile
Chlapci by vraj nemali piť sójové mlieko ani jesť sóju. Genistein obsiahnutý v sójových bôboch má hormonálne účinky podobné estrogénu. Spermie pod jeho pôsobením rýchlo zanikajú a pravdepodobnosť oplodnenia sa výrazne znižuje. Genistein tiež výrazne poškodzuje vývoj imunitného systému u dojčiat (Roberts, 2005). Taktiež dievčatá sú ohrozené predčasným pubertálnym vývojom, nežiadúcim ochlpením už v nízkom veku, tieto znaky boli vyvinuté u 48 % afroamerických dievčat a u 15 % belošiek, 1 % percento dievčat má znaky puberty už vo veku iba 3 rokov, táto štúdia sa robila americkými pediatrami a rodičmi. V Amerike sa totiž ako umelá dojčenská výživa používa práve sójová výživa. Pokiaľ je bábätko kŕmené týmto mliekom, čo je v Amerike 25 %, je to akoby dojča bralo 5 antikoncepčných piluliek denne (Fallon et al., 2013).
Záverom: Mnohým z nás sa iste nechce veriť, že sója ako potravina môže predstavovať nebezpečný hazard so zdravím. Konzumácia sóje a sójových produktov môže spôsobiť zhoršené trávenie proteinov, nadmerné nafukovanie, nedostatok esenciálnych aminokyselín, abnormálnu krvnú zrážanlivosť, narušenie funkcie štítnej žľazy alebo aj vyššie riziko rakoviny pŕs u žien s odoperovanými vaječníkmi. Sú hlásené aj nedostatky minerálnych látok - vápniku, horčíku, mede, zinku.
Bezpečné sójové produkty sú tie, ktoré boli vyrobené fermentáciou, alebo zrážaním.
Drsné? Prečítajte si ju, nie je drahá a je tam veľa zaujímavých vecí, doložených štúdiami, alebo inou literatúrou. Sama som zvedavá, aká debata okolo tejto knižky vznikne.

Kategória:

Komentáre

Všetko som tlmočila z češtiny, preto sú tam iste nejaké gramatické chyby, ale podstatu som azda vystihla. *;)*

no...dobre...prave som zozrala tofu...

Tofu je vyrobené fermentáciou, nie?
Idem googliť...

Dobre som si pamätala Good
Citujem z tohto článku: http://www.kankan.sk/clanok/recepty/soja-nas-priatel-alebo-nepriatel/175...
Nebojte sa jesť sóju vo fermentovanej podobe ako miso, natto, tofu alebo tempeh. Avšak, vyvarujte sa sójovému mlieku, sójovej zmrzline alebo sójovému syru. Sójové bôby nejedzte viac ako dvakrát týždenne.

odlahlo mi, prezijem Smile

áno geo, sójové výrobky vyrobené fermentáciou sa môžu konzumovať, citujem: Bezpečné sójové produkty ke spotřebě jsou ty, které byly upraveny fermentací nebo srážením.

Jojo, ja som to čítala pozorne :-).
Však preto som sa snažila Evku upokojiť ;-).

My na sóju moc nie sme, ale nevadí, zaujímavé to je aj tak.
A ostatné kapitoly určite tiež stoja za to, takže - vďaka za tip :-).

Ja jem to, co mi chuti a kedze soja mi velmi nechuti tak fuh, som zachranena:-)
Cim dalej, tym viac je mi sympaticka kuchyna mojich prarodicov, ktori sa dozili slusneho veku napriek tomu, ze nejedli podla tejto doby extra zdravo:-) nemienim tu strasit do tristosemdesiatky takze pohoda:-)
Takze minimum citrusov, maximum sezonneho ovocia a zeleniny od zahradkarov a masa kolik je libo a kdy je libo ...a cuduj sa svete, prestala som byt pazrava na klobasu!!! Obcas a striedmo, moje telo sa skratka naucilo nebyt pazrave, lebo dostane to co chce Smile a dari sa nam Smile

Lydush, som rada, že si z toho nič nerobíš, ja som dala knižku do pozornosti iba pre to, že aj ja som si myslela, aká je tá sója zdravá, ale nie je... Je prirodzené, že nebudem bazírovať na všetkom o čom sa tam dočítam, to by som ani vzduch nemohla dýchať. Ale niektoré veci sú naozaj zaujímavé.
Tiež sa snažím iba sezónne ovocie, ale nevyhýbam sa ani sušenému, slivkám hlavne, mňááám. A mám rada pohyb, ale všetko s mierou aj ja hovorím. Kiss 2

Sak susene aj ja, ale nech si aspon myslim, ze je našské:-) Aj sa hybem, ked sa da...No...
A v momentalnej dobe si nerobim z nicoho nic:-)