potraviny - nahrady

Zaujimalo by ma, ci sa venujete zdravsej strave. A tipy na to, co a cim sa vam uspesne podarilo "nahradit".
Napriklad:
klasicky olej kokosovym olejom, bravcovou mastou
klasicku muku roznymi druhmi celozrnnej, spaldovej
biely cukor kokosovym cukrom, alebo trstinovym
atd atd.

Kategória:

Komentáre

ako pises, biely cukor za tmavy Smile , bielu muku za spaldobu - halusky su z nej sice take mulaktovske, ale ja nie som haluskovy rasista Smile , sirupy vôbec nekupujeme, olej len olivovy...
nejake speci vychytavky nemam, ale rada sa poucim Smile

Niekto by povedal ze ano, ze sa venujem ale, ja tieto potraviny pouzivam dlhodobo takze sa pre mna stali samozrejmostou. Kokosovy olej ale nepouzivam, bezne varim vsetko na olivovom oleji. Cukor zasadne tmavy, a co sa tyka muky tak tiez povacsine spaldovu, kupujem aj bielu (na kolace, halusky a pod) a tmavu na chleba. Chlebik si pecieme svoj. Nevyhybam sa masu, kupujem vsak kuracinu z farmy a ostatne vyrobky kupujem v malej masiarni a nie v retazci. Ale nie som ani vegan ani vegatarian, mam rada dobru domacu slaninku a poctivu klobasku. Drzim sa hesla jest treba vsetko len s mierou Smile

Baby, to ste na tom presne ako ja. Inak viete co ma tesi najviac? Kosiky v obchodoch. Nakukam, co ostatni kupuju (teda nie zeby som cielene, ale ked cakam v rade pri pokladni, tak smejdim po pasoch co kto vyklada :-D). A som velmi milo prekvapena z toho, co vidim v poslednej dobe. Ludia zacali vo velkom nakupovat zeleninku, ovocie, vyberat si kvalitu pred kvantitou, ryby atd. Paradne. Lebo povedzme si uprimne, nasa slovenska kuchyna je velmi tazka. POstavena na jedlach pre rolnikov, drevorubacov, tazko manualne pracujucich. A teraz sa uz aj sortiment v obchodoch obmiena.
Sirupy nepouzivam ani ja. Cista voda, pripadne caj, pripadne 100% dzus z cerstvo lisovaneho ovocia. A vyzivy. Na tych u nas v rodine vela ficime .... A udeniny velmi striedmo, naozaj iba tu domacu klobasku obcas, alebo slaninku. Salamy yiadne, namiesto nich sunku s najvyssim obsahom maska, mnam....

ja slovensku kuchynu ani varit neviem Smile teda okrem halusiek a pirohov, (gulas neratam)su jedla ktore som nikdy nevarila. My sme velmo cestovinovy Smile mavame aj ich viackrat do tyzdna sme taki taliani Smile

Ja tiež používam iba špaldovú múku, okrem toho rôzne iné druhy múk, ako je ovsená, pohánková, cícerová a podobne. Používam tmavý trstinový cukor, inak baby cukrárky ak ste tu, resp. tie čo radi doma pečiete, s tmavým cukrom sa mi nedarí linecké pečivo, je totálne krehké a láme sa po upečení, celkovo sa skôr rozdrobí, neviete na to nejaký gríf, dať ho menej ako je v pôvodnom recepte? Soľ používam morskú, namiesto E-čkovej vegety používam svoju sušenú zeleninovú zmes so soľou, vodu pijeme našu prefiltrovanú cez B.itu. Mliečko kupujem z farmy, mäsko od mäsiara u nás v dedine. Tiež robíme vlastné mäsové výrobky, nie sme vegetariáni. Sladkosti nekupujem, zeleninu kupujem výhradne od overených predajcov cez debničkový predaj, čiže máme iba sezónnu, ale dá sa aj z toho, niečo máme ešte v pivnici (zemiaky, cviklu, kaleráb gigant, zeler, mrkvu petržlen). Čaje pijeme bylinkové, čo si sami na lúke nazberáme, ale máme aj v záhradke (mäta, tymián, šalvia). Do obchodu chodím iba raz za čas aj to iba manželovi pre kávu a drogériu, v tej sebestačná nie som. Jogurty si robím sama doma a aj maslo si robievam. Chlieb pečie pekáreň, múka je od mlynára a rožteky a iné pečivo si tiež pečiem doma. Ja viem, je to veľa práce, ale som na svete preto, aby som vďaka zdravej strave bola na svete ešte dlhšie a chcem žiť do 120 rokov Mosking Ďakujem za tému, akurát som dnes na takéto niečo myslela.

teda silvush, ty si ina liga... Ako robis tu vegetu? Daj recept.

Klasika, očistím mrkvu, petržlen, zeler, petržlenovú vňať a rozsekám to v mixéri, alebo v robote na takú sypkú hmotu, nie dlho, lebo potom je z toho kaša. Posolím to morskou soľou, na kilo zmesi jednu lyžičku soli a dám do sušička na gázu sušiť, alebo iba do plechu a na radiátor, alebo do rúry na 50°C asi na tri hoďky, aby to bolo na chuť také chrumkavé. A hotovo. Posoliť si môžeš aj neskôr, alebo keď nemám čas si to sušiť, tak to iba natlačím do pohárov na zaváranie a presypem morskou soľou, zaviečkujem a je. Nepokazí sa, používam aj do omáčok, polievok, do zeleninových, ale aj mäsových jedál. Vymyslela som si to sama a funguje to, takto isto si robím aj papriku so soľou, pomeliem červenú kápiu, zmiešam ju so soľou a nalejem do pohárikov, tiež to používame do polievok. Zabudla som, zaváraniny robím so stéviou a lekváre bez želírovacích vecí v domácej pekárni. Ešte to musím naučiť maminu, taký dobrý slivkový mi pekáreň urobí že až, mňam, ale keď ním plním buchty, musím tam aj tak nastrúhať perník, aby bol pevný a nevytiekol Lol toto sa mi ešte nedarí. Ale zasa je to bez chémie, keď splesnivie, vyhdím, neriešim, čo už, ale z toľkých pohárikov mi nesplesnel ani jeden, a u nás sa toho spapká. Rozmýšľam, ako to tí moji dvaja chlapi stihnú, keď ja sladké nejem? Chvalabohu, že im chutí. Dance 4Angel Ale neber mňa za mernú mincu, ja som šialenec Lol